Pizza
23.05.2013 10:29
ČO BUDEME POTREBOVAŤ...
(dávka približne na 2 pizze)
-
300 - 400 g hladká múka
-
2 PL olivový olej
-
1/2 ČL soľ
-
1/2 ČL cukor
-
vlažná voda
-
30g čerstvé droždie alebo 7g sušené
AKO NA TO...
-
vo veľkej mise zmiešajte najskôr suché suroviny (múku, soľ, cukor, droždie)
-
pridajte olivový olej a vodu (nepridávajte celé množstvo vody, ak netreba)
-
cesto spracujte rukami, mieste asi 10 minút, vyformujte do tvaru bochníka, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť (pozor na prievan v kuchyni:))
-
cesto by malo mať po nakysnutí dvojnásobný objem - trvá to asi 2 hodiny
-
cesto po nakysnutí znova premieste, ak sa vám zdá lepkavé, pridajte trochu múky
-
nebojte sa cesto pomúčenými rukami poriadne ponaťahovať a vyvaľkať do želanej hrúbky - cesto by malo byť elastické - ideálna hrúbka je asi 0,5 cm až 0,75 cm.
-
cesto vaľkajte od stredu ku krajom, rovnomerne otáčajte tak, aby ste dostali kruh (z dávky by vám mali vzniknúť 2 ks cesta/pizze)
-
hotový kruh potrite paradajkovým (lisované paradajky, nie kečup) alebo olivovo-cesnakovým základom a už len pridajte vašu obľúbenú zmes surovín navrch
-
pečte pri teplote asi 200 C, povrch by sa mal pekne zapiecť a cesto zostať do zlatista a chrumkava upečené