Palacinky
23.05.2013 10:38
Sladké, slané, prekladané, zrolované, zapekané. V každej domácnosti iné a predsa vždy rovnako chutné. Palacinky nikdy nevyjdú z módy. Ako ich máme radi?
Na každú príležitosť
-
Palacinky sa udomácnili v rôznych formách azda v každej kuchyni sveta. Majú zvláštne osobité čaro, všetci ich majú radi a pre ich prípravu netreba žiadne špeciálne suroviny. Len tie základné – mlieko, vajíčko, múku a tuk.
-
Palacinky si neodpustíme na raňajky, ako hlavný chod alebo dokonca i ako dezert. Takže nás neprekvapí ani neohlásená návšteva. Zvyknú sa kombinovať s rôznymi náplňami, polevami, posýpkami a celkovo majú veľa podôb i pri servírovaní. Dokonca sa čoraz častejšie stretávame na našich tanieroch s palacinkami pripravenými na slano s mäsovými či zeleninovými náplňami.
-
Na výnimočnejšie príležitosti, alebo pre viacero hostí sa zvyčajne zvolí iný druh úpravy a to zapekanie. Je to krásne navrstvený pokrm, pripomínajúci tortu.
Ako ich pripraviť?
-
Príprava palaciniek, je pomerne jednoduchá a zvládnu ju aj deti. Občas sa ale vyskytnú tri menšie problémy a to – prilepujú sa o dno panvice, trhajú sa pri prevracaní, alebo sú až príliš hrubé. Ako teda urobiť tie najlepšie?
-
Aj u tých najšikovnejších kuchárov platí pravidlo prvej palacinky, ktorá nevyzerá príliš vábne. Je to preto, že panvica ešte nie je dostatočne rozohriata a pripravená spolupracovať. Takže prvý nepodarok, je výhradnou odmenou pre „kuchára“.
-
Najlepší priateľ na prípravu palaciniek je plytká palacinkáreň – nie hlboká panvica. Či už vsadíte na teflón, keramiku alebo starý dobrý smalt je iba na vás. Palacinkáreň by mala byť dobre umytá a utretá do sucha. I tá najmenšia nečistota z minulej prípravy by mohla spôsobiť pripaľovanie. Takisto by nemalo byť cesto až príliš sladké, cukor by sa pripaľoval.
-
Pred každou dávkou cesta stačí použiť kvapku oleja. Nalejte cesto na panvicu a rovnomerne ho rozlejte na požadovaný tvar a veľkosť. Snažte sa pracovať rýchlo. Ak je spodná strana zalotohnedá palacinku prevráťte. Či už obracačkou, alebo vo vzduchu. Hotové palacinky ukladajte jednu na druhú, keď skončíte s ich pražením, naplníte ich podľa chuti.