Čo o vás prezradí farba vlasov?

10.05.2014 21:48

Každý dobre vie, že farba vlasov nie je racionálnym vysvetlením ľudského charakteru, vlastností či konania. A predsa sa každý na farbu vlasov pozrie a niečo v nej vidí. Blond odráža nevinnosť, hnedá racionalitu a červená výnimočnosť. Je na týchto tradovaných „významoch" farieb aj čosi pravdy? 
 

História aj súčasnosť
Na tom, čo sa hovorí o farbách vlasov, sa vo vysokej miere podpísala samotná história. Ľudia sa totiž o svoj vzhľad zaujímali dávno predtým, ako prišla doba moderná a svet kozmetiky naplno prepukol. Parochne sú z minulosti veľmi dobre známe a tak niet pochýb, že aj samotné vlasy mali čo povedať do vytvorenej mienky o tých - ktorých ľuďoch.

 

Blondínky sú špecifické
O blondínkach sa asi najčastejšie hovorí, že sú hlúpe. Každý z nás už počul desiatky vtipov na túto tému a vyzerá to tak, že táto zábava zľudovela natoľko, že ju používajú aj samotné blondínky. Niekto to pripisuje na vrub Marilyn Monroe, ktorá hrávala jednoduché ženy, až sa o nej samotnej začalo hovoriť ako o jednoduchej blondínke. Či je však za tým len a len ona, o tom by sa dalo polemizovať.

 

Svetlé vlasy okrem nižšej inteligencie majú značiť aj naivitu, nevinnosť alebo potrebu po ochrane. V tomto prípade sa všetko spája s deťmi, pretože práve oni mávajú po narodení svetlé vlasy. Ak by sme sa na blond farbu pozreli očami mužov, musíme hovoriť aj o romantike, sexepíle a akejsi radodajnosti, ktorú vraj takéto vlasy značia. Možno aj preto sú vraj blondínky o čosi príťažlivejšie než brunetky.

 

Prirodzené brunetky
Samozrejme, príťažlivé sú aj brunetky, no v porovnaní s blondínkami zväčša v rebríčkoch prehrávajú. Prečo? Lebo sa z nich na pohľad vytráca spomínaná romantika a túžba po hravosti. Ženy s hnedými vlasmi sú vnímané ako viac racionálne, inteligentné a samostatné. Zaujímavé takisto je, že jeden prieskum medzi mužmi navyše prišiel s tým, že pôsobia viac prirodzene.

 

Zrejme vďaka vyššie tradovaným vlastnostiam brunetiek sú aj považované za lepšie manželky, teda vhodnejšie na popýtanie o ruku. Darmo by sme však čakali, že by sa tým nejaký muž naozaj riadil. Čo sa ešte pripisuje na vrub hnedým vlasom, tak to zákernosť. Len sa pozrite na hollywoodske filmy - ktorá z hlavnej dvojice hrdiniek (klasicky rozlíšenými farbou vlasov) je tá zlá? Väčšinou brunetka, len vo filmoch, ktoré chcú prekvapiť, tieto úlohy vymenia.

 

Červenovlásky ako úplná výnimka
Samostatnou kategóriou sú červenovlásky, ktoré sú v histórii zapísané najväčšími písmenami. Kedysi boli považované za akési zlo, ľudia sa ich báli, pripisovali im bosorácke vlastnosti či predpokladali, že sa po smrti premenia na upírov. Dnes sa o nich už uvažuje racionálnejšie, no stále sú čímsi špecifické, pričom najviac sa to odráža vo vnímaní krásy. Niekto červenovlasé ženy s pehami miluje, inému sú ľahostajné, no faktom je, že sú výrazné a neprehliadnuteľné.

 

V modernej dobe sa o červenovláskach najviac hovorí v súvislosti s ich vášnivosťou. Sú vraj tými najlepšími ženami v posteli, hoci ak by to bola pravda, stačilo by sa prefarbiť a perfektnými milenkami by sme mohli byť všetky. Hoci teda nejaké mýty stále pretrvávajú a nevyhneme sa tomu, že naše vlasy budú súčasťou nášho hodnoteného vzhľadu, netreba sa toho držať. Prefarbenie zázraky neurobím, pretože všetko pod farbou ostane také ako doteraz...

TIP: Pozrite si v galérii známe ženy s jednotlivými farbami vlasov. Ako sa vám k nim tradované mýty/pravdy hodia?

 

 

https://wanda.atlas.sk/co-vraj-prezradi-farba-vlasov/moda-a-krasa/vlasy/825851.html (10.5.2014)